Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

Az Ishikawa diagram, más néven ok-okozati vagy halszálka diagram, a strukturált problémamegoldás alapvető eszköze. Mint nevéből is látszik Kaoru Ishikawa professzor dolgozta ki ezt az eljárást, az egyes minőségi problémák alapvető okainak feltárására. A Probléma megoldása csak akkor vezet eredményre, ha sikerült az adott probléma úgy nevezett gyökerét, alap okát megtalálni. Ha csak tünetileg kezeljük a problémát, akkor később is elő fog fordulni. Ahhoz, hogy a probléma gyökerét vagy gyökereit megtaláljuk fel kell tárnunk az okok és az általuk kiváltott hatások közötti kapcsolatok rendszerét, ebben segít az ok-okozati diagram. A halszálka diagram, a minőségmenedzsment területén lett kidolgozva, de az élet számos egyéb területén is eredményesen alkalmazható a problémamegoldás támogatására.

Célja: Az általunk észlelt probléma okainak felderítése és ábrázolása és a valódi (gyökér) okok megtalálása.

A technika lényege: Az ok-okozati diagramot, a problémától (hatástól) visszafelé haladva szerkesztjük meg, az egyes hatások elemzésénél a „miért” kérdést tesszük fel és igyekszünk eljutni a hatást kiváltó alapvető okokhoz. Először felírjuk a papír jobboldalára középre az okot, majd ebből kiindulva meghúzzuk a diagram gerincét baloldalra. Határozzuk meg a problémát (hatást) kiváltó fő okokat (4-8 db) és kössük ezeket hozzá a diagram gerincéhez. A fő okok megtalálásához az ok-okozati diagram az ember - gép - módszer - anyag (4M – Man – Machine – Method – Material; ez szolgáltatási sémában kiegészíthető vagy helyettesíthető  egyéb dimenziókkal mint Információ, Eljárások, Alkalmazott IT rendszerek, Környezet) sémában való gondolkodást javasolja. A fő okokhoz kapcsolódóan keressük az azokat kiváltó okokat. Karikázzuk be a legfontosabbnak ítélt, illetve vizsgálandó okokat. Az ok-okozati diagramot általában a Pareto elemzés után, a legfontosabbnak tartott problémák okainak a felderítésénél használjuk.

Példa az Ishikawa diagramra:

Alkalmazása: Problémaelemzésnél, egy probléma valódi okainak a feltárásánál a Pareto diagrammal kombinálva.

Sportswear Design,Sports Shoes,Sports brands,Sportswear free shipping,buy footwear,Nike footwear,Adidas footwear,Asics footwearWomen Nike cool nike high tops for boys boots women CK3172-002