Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

Az agilis gyártás egy olyan képesség, mely lehetővé teszi különböző termékek összeszerelése közötti gyors átállásokat. A gyors átállással a hasonló termékek összeszerelése közötti gyors váltásokat (beleértve a szerelést és beállításokat is) lehet elérni. A gyors átállás (SMED) kisebb sorozatnagyságok indítására teszi alkalmassá a termelési rendszert, mely a JIT termelés  egyik elengedhetetlen feltétele.

Az egyik tényező, mely segít abban, hogy agilis gyártóvá váljunk, egy termelést támogató technológia kifejlesztése volt. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az értékesítő, a  tervező és a termelési személyzet egy termékeket és alkatrészeket kezelő közös adatbázisból dolgozzon, megosszák egymás között termelési képességekre és problémáikra vonatkozó adatokat  - tartalmazza azokat a kisebb belső problémákat is, melyek komolyabb gondokat okozhat a felhasználó folyamatokon. Egy általános termelési hüvelykujj szabály szerint a minőségi hibák kijavításának a költsége egyre növekszik, ahogy a probléma átsiklik az egyes felhasználó folyamatokon, ezért célszerűbb és olcsóbb a lehető legkorábbi pontnál kijavítani a minőségi hibát.

A hagyományosan a gyáripar termelésvezérelt. A termelést támogató technikák ellenére, melyek a költségek csökkentését és a "hatékony" gyártást segítik elő, a vevőknek a piacon a legyártott termékeknek korlátozott mennyisége áll rendelkezésre időben, ezért előfordulhat, hogy várnia kell az általa megrendelt termékre.

Az ipari szolgáltatók és az önkiszolgáló vevői kapcsolatok elterjedése kifinomult vevői bázisokhoz vezettek. A gyártók többé már nem feltételezhetik, hogy saját ízük szerint gyárthassák (saját ütemezési gyakorlatuk és minőségi szintjük) és fejlesszék a termékeket.

Az utóbbi 2 évtized minőség forradalma részben a globális piacoknak köszönhető. A legnagyobb gyártók nemzeti, sőt nemzetközi határokat átívelő működése megnövelte a vevők választási lehetőségeit.

Gyáripar felismerte a gyors reagálás szükségességét, illetve a változó piaci igények, a piaci részesedés változásainak az előrejelzését. Ennek eredményképpen építették be működésükbe az utóbbi évtizedekben az agilis gyártás gyakorlatát.