Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

Most már mindenki látja, hogy a korona vírus helyzet egy igen komoly gazdasági válságot fog okozni. Számos szektorban jelentősen csökkent, vagy megszűnt a kereslet. A szűkülő piacon még intenzívebb lesz a verseny, a vállalatoknak jelentősen csökkent a készpénz állománya. Megfelelően kell gazdálkodni a rendelkezésre álló erőforrásokkal. Kulcs kérdéssé válik a termelékenység!

2008-2009-ből sokat tanultunk és tudjuk, hogy azok a vállalatok kerültek ki győztesen a 2009-es válságból, akik képesek voltak gyorsan alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, meg tudták őrizni, fenn tudták tartani azokat a kompetenciáikat, amik a gazdaság újbóli beindulásakor kellettek a kínálkozó gazdasági lehetőségek kiaknázásához. A mostani helyzetet az nehezíti még, hogy nagyobb szerepet kap a biztonság és egészségévelem, továbbá a korona vírus által generált kockázatok megfelelő kezelése.

Ebben a helyzetben újra kell gondolni a folyamatokat, csökkenteni kell a veszteségeket, kockázatokat és fejleszteni kell a belső folyamatokat. Eljött az ideje a rendrakásnak és belső fejlesztéseknek.

Ha egy cég egy ilyen helyzetben egyszerűen csak fűnyíróelv alkalmazásával elkezdi csökkenteni a költségeit, akkor sokszor a jövőbeli újrakezdés és növekedés lehetőségétől is megfoszthatja magát és több korábbi év befektetéseit dobja el magától. Ha egy cég nem csökkenti a költségeit időben, akkor elég hamar likviditás problémái lesznek és nem lesz elég tartaléka az újra induláshoz. Hogyan tudjuk megtalálni az új egyensúlyi állapotot? Hol vágjunk és hol fejlesszünk? Ezekben a kérdésekben most is jó támpontot ad a Lean menedzsment alkalmazása, úgy, mint az előző válságban. Komolyabb felmérést csináltunk 2009-2010-ben és egyértelműen kimondhatjuk, hogy a Lean menedzsmentet megfelelő színvonalon alkalmazó vállalatok egyértelműen győztesként kerültek ki a válságból.

Egy gyorsan növekvő gazdaságban a vállalat vezetés az üzleti igények és lehetőségek kielégítésére fókuszál és a belső fejlesztések sokszor háttérbe szorulnak. Inkább az erőforrásokért megy a harc és beruháznak a kapacitások fejlesztésébe, hogy a növekvő igényeket kielégítsék. Egy recessziós gazdaságban, mindig nagyobb teret kap a Kaizen és a belső fejlesztések. A kérdés az, hogy a szűkösen rendelkezésre álló erőforrásokat, hogyan tudják a leggazdaságosabban kihasználni és ki az, aki képes a piaci igényeket költséghatékonyabban kielégíteni.

A Lean filozófia központjában a hozzáadott érték van: mi az, amit a vevő megfizet és hogyan tudom a vevői igényt a rendelkezésre álló erőforrások leghatékonyabb kihasználásával, minél rövidebb idő alatt kielégíteni. Meg kell nézni a vállalatok fő értékteremtő folyamatait, azonosítani az értékteremtő tevékenységeket, veszteségeket. A hozzáadott értéket nem teremtő veszteségeket az érintettek bevonásával folyamatosan csökkenteni kell, úgy, hogy minél kevesebb idő és erőforrás ráfordítással, minél gyorsabban tudjuk a vevő igényeket kielégíteni. Csak annyi emberi, gépi időt szabad felhasználnunk a termék vagy szolgáltatás előállításához, amennyi ahhoz szükséges, annyit viszont biztosítanunk kell. Eszerint a logika szerint át kell nézni a vállalat fő folyamatait, meg kell nézni, hogy mi az, ami feltétlenül szükséges a vevői igények és a törvényi megfelelőség biztosításához, és csak annyi erőforrást szabad ezekhez felhasználnunk, amennyi szükséges. Biztos, hogy csökkenteni kell a költségeket, de a fejlesztés sorrendje fordítva van, mint ahogy azt sokat megteszik. Először át kell gondolni, hogy hol vannak ki nem használt kapacitások, utána meg kell nézni, hogy ezek közül, amelyek értékesek, hol használhatók fel máshol értékteremtésre, az érintettekkel újra kell szervezni a folyamatokat és után lehet kivenni erőforrást a folyamatból, ezzel csökkentve a költségeket. Ez egyfajta nagytakarítást is jelent, egy kicsit 5S-t csinálunk a tevékenységeink között az új helyzet tükrében. Ez olyan mint, amikor tavasszal visszametsszük a fákat (nem kivágjuk!!). Úgy metsszük vissza, hogy megfelelően minél több termést tudjon hozni és felesleges az energiát elszívó száraz ágaktól megszabadítjuk. Ezen keresztül a szervezet megtisztul számos veszteségtől, meghoz számos olyan döntést, ami majd segíti abban, hogy bővebb termést tudjon hozni, és hatékonyabban tudjon működni az a része ami megmarad, ezáltal versenyképesebb legyen a piacon. A szervezeten belül vagy annak beszállítói körében, meg kell maradjanak azok a képességek, mérnöki kapacitás, karbantartói kapacitás, szakmunkások, akik a tudást hordozzák és képesek az újraindítást és építkezést megcsinálni, támogatni.

A válságban mérettetik meg a jó vezető, a válság mindig lehetőség is. Minden válságnak vannak vesztesei és vannak győztesei is. Ha az önök vállalata győztesként szeretne kikerülni a válságból, akkor most megfelelő döntésekre és vezetőkre van szüksége. Újra kell gondolni a prioritásokat, a szervezetet és a folyamatokat, gyorsan kell alkalmazkodni az új helyzethez, mert az idő ellenünk dolgozik.

Most kemény időszak és kemény munka vár ránk, aminek a gyümölcseit csak később tudjuk learatni, de eljön majd az aratás ideje is. Most a fák visszametszésének és az okos befektetésnek van itt az ideje. A 2009-es válság tapasztalatai azt mondatják velünk, hogy ha lean fejlesztésekbe, digitalizációba, a munkatársak lean és digitális kompetenciáinak fejlesztésébe fektetik erőforrásaiknak egy részét, akkor az hozzásegíti a vállalatot ahhoz, hogy győztesként kerüljenek ki a mostani válságból.

2020. 04.29.

Dr. Németh Balázs

 

 Vezetői webinárium sorozat

Sportswear Design,Sports Shoes,Sports brands,Sportswear free shipping,buy footwear,Nike footwear,Adidas footwear,Asics footwearAir Jordan 1 Retro High OG "Board of Governors" White/Black-Royal Blue